fbpx

Softuri de RIP

Softuri de RIP

0 Comments

Cele mai cunoscute softuri de rasterizare sunt Flexi Sign, Caldera și Onyx, iar printre cele dedicate sunt VersaWorks pentru Roland sau RasterLinks pentru Mimaki. Ce mă interesează pentru acest articol sunt softurile mai vechi, la cele noi găsiți informații actualizate pe siturile producătorilor. Un Latex 25500, de exemplu vine cu Caldera V7.57 în timp ce pentru 26500 ai V9.00. Diferențele între cele doua versiuni de soft, în tabelul de aici. De ce am început toată discuția asta?

Pentru că mă-ntrebam dacă merită HP Latex-urile din generația a IV-a, iar acolo au apărut schimbări, nu mai sunt aşa importante Flexi sau Caldera iar accentul s-a mutat pe Onyx. Și de acolo am ajuns la întrebarea generală de ce sunt importante softurile de RIP, la o adică, Păi numai așa poți controla, sau folosi la întreg potențialul, toate caracteristicile imprimantelor de format mare. Au ele un meniu al mașinii și câteva butoane acolo, dar prea puține față de ce pot face aceste super-imprimante.

Dar hai să-ncepem cu începutul şi să vedem la ce ajută un soft de RIP = raster image processor. Păi, în lipsa lui, aceste super-imprimante sunt nişte proaste. Oricât ar fi de noi, de mari sau de moderne, dacă le dai să imprime SUNT O PROASTĂ, imprimanta aia va face: va printa pe foaie sau pe rolă SUNT O PROASTĂ. Operatorul o controlează prin softul ăla de RIP de care tot scriu aici. Iar softul nu face altceva decât să traducă informaţia în limbajul maşinii, adică să-i transmită biţii de culoare, rânduleţ cu rânduleţ, aşa cum ştie dumneaei să printeze.

Acuma să vă spun ce softuri de RIP avem noi la COLORIM: Versa Works pe Rolanduri, Caldera (Mac Version) pe HP Latex şi ONYX® ProductionHouse pe Oce Arizona. Sunt instrumente puternice, mai ales că urmează momente puternice care vine din spate pentru noi toţi: o criza financiară ce ne forţează să facem mai multe economii, şi mai puţine investiţii. Important este sa ştim unde să facem economiile astea, că dacă nu investim în aparatură performantă şi în imagine, degeaba stăm doar şi aşteptăm în faţa firmei să treacă un client, că stăm degeaba.

About marius

    You May Also Like

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *