fbpx

Imprimante Latex vs Eco-solvent

Imprimante Latex vs Eco-solvent

0 Comments

O nouă invenţie de la producătorii Canon şi HP vine să tulbure piaţa printului de mare format. Imprimantele clasice pentru outdoor au ieşit de sub influenţa solventului agresiv prin formule tot mai evoluate de cerneală, de la low-solventul vândut de Seiko şi HP (în modelele cu s la sfârşit: 64s, 100s, 9000s, 10000s), până la eco-solventul promovat de cei de la Roland.

Cerneală HP latex sau Canon UV-gel

Este vorba de formula de cerneală pigmentată ultra-rezistentă la outdoor, denumită de către HP latex şi de către Canon UV-gel. Sunt denumiri comerciale care prind la retailerii din industria alimentară, sau la printurile folosite în spitale, școli, restaurante și alte spații publice. Oricum însă, cerneala de acest tip nu va putea imprima pe cafea sau torturi, de exemplu. Este mai prietenoasă cu mediul, dar nici nu se poate mânca, totuşi.

Singurul avantaj real este pentru angajaţii print-shop-urilor mici, care nu vor mai inhala (eco)solvent. Însă în firmele mari de print, unde HP-urile sunt de regulă a doua sau a treia imprimantă, folosită cu precădere pentru indoor, efectul rămâne. Şi asta pentru că, există încă o gamă limitată de medii de printare potrivite imprimării cu latex, iar acestea sunt mai scumpe. De asemenea, şi consumurile energetice mari reprezintă, cel puţin pentru patronii print-shopurilor mici, un dezavantaj.

Un avantaj real ar fi în domeniul car wrapping-ului, mai multe detalii aici. Acestea fiind zise, să trecem în revistă deosebirile dintre modelele de imprimante latex de pe piață și, eventual, evoluția acestora.

Primele modele de imprimante latex:

HP Designjet L25500 a fost prima versiune de latex scoasă pe piaţă de HP, în toamna anului 2009. În iarna-primăvara lui 2019, producătorii HP anunțau că nu mai oferă suport tehnic și piese de schimb pentru acest model. A fost listat ca discontinued, urmând a mai vinde pentru L25500 doar piesele aflate în stoc.

HP L25500, primul lor printer din gamă, a fost construit pe un șasiu de Z6100. De la el a preluat și capetele de imprimare, mergând doar cu 6 culori CMYK+light-urile. Ceva mai reușit, HP L26500 prelua șasiul de la Z6200, păstrând aceleași 6 capete de imprimare, dar venind cu o formulă de cerneală îmbunătățită – HP 792, în loc de HP 789. Asta însemna un luciu mai bun al cernelii, o viteză ceva mai bună a imprimării, încălzire puțin mai rapidă. Pentru a ușura imprimarea bannerelor, HP a adus îmbunătățiri și la take-up.

Seria a fost redenumită mai târziu HP L260. Care sunt totuşi dezavantajele acestor imprimante? Pe lângă faptul că nu pot printa chiar pe cele mai ieftine medii, tehnologia bubble-jet nu permite o picătură variabilă şi de aceea printurile sunt puţin fade, chiar dacă tratarea suprafeţelor cu optimizer la versiunile mai noi HP Latex elimină o mare parte din aceste neajunsuri.

De aceea recomandăm alegerea modelelor din seria 3, care vin cu optimizer. Totuşi, dezavantajele principale ale acestor imprimante vin din faptul că sunt echipamente consumer, adică necesită service-uri periodice și schimbări dese ale capetelor de imprimare și ale componentelor. Pentru o firmă mică, la început de drum, totuși acesta poate fi și un avantaj (imprimanta va fi mereu la parametri optimi). În plus, interfața prietenoasă cu utilizatorul, softul avansat și existența numeroaselor profile de culoare va ușura munca operatorului, mai ales când nu este unul specializat. Pentru diferențele de costuri între cele două tipuri de imprimante din titlu, urmăriți filmulețul de mai jos, este elocvent:

About marius

    You May Also Like

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *