Imprimante Latex vs Eco-solvent

Imprimante Latex vs Eco-solvent

0 Comments

Chiar dacă imprimantele clasice pentru outdoor au ieşit de sub influenţa solventului agresiv prin formule tot mai evoluate de cerneală, de la low-solventul vândut de Seiko şi HP în modelele cu s la sfârşit (64s, 100s, 9000s, 10000s) până la eco-solventul promovat de cei de la Roland, o nouă invenţie de la producătorii capetelor bubble-jet sau thermal inkjet, respectiv Canon şi HP, vine să tulbure piaţa printului de mare format.

Este vorba de o formulă de cerneală pigmentată ultra-rezistentă la outdoor, denumită de către HP latex şi de către Canon UV-gel. Sunt denumiri comerciale care prind la retailerii din industria alimentară, în spitale, școli, restaurante și alte spații publice – dar oricum cerneala de acest tip nu va putea imprima pe cafea sau torturi, de exemplu. Este mai prietenoasă cu mediul, dar nici nu se poate mânca, încă.

Singurul avantaj real este pentru angajaţii print-shop-urilor mici, care nu vor mai inhala solvent, dar în firmele mari, unde HP-urile sunt de regulă a doua sau a treia imprimantă, efectul rămâne. Şi asta pentru că, datorită căldurii necesare procesului de imprimare, există încă o gamă limitată de medii de printare potrivite imprimării cu latex, iar acestea sunt mai scumpe. De asemenea, şi consumurile energetice mari reprezintă, cel puţin pentru patronii print-shopurilor, un dezavantaj.

Acestea fiind zise, să trecem în revistă primele modele de imprimante latex, cu deosebirile dintre acestea. HP Designjet L25500 a fost prima versiune de latex scoasă pe piaţă de HP, în toamna anului 2009. La mai puțin de 10 ani mai târziu, în iarna-primăvara lui 2019, HP anunța că nu mai oferă suport tehnic și piese de schimb pentru acest model, care va fi listat ca discontinued, urmând a mai vinde pentru L25500 doar piesele aflate în stoc.

HP L25500 a fost construit pe un șasiu de Z6100, de la care a preluat capetele de imprimare, renunțând la 2 din cele 8 cartușe de cerneală și mergând doar cu 6 culori CMYK+light-urile. Ceva mai reușit, HP L26500 prelua șasiul de la Z6200, păstrând aceleași 6 capete de imprimare dar venind cu o formulă de cerneală îmbunătățită, HP 792, în loc de HP 789.

Asta însemna un luciu mai bun al cernelii, o viteză ceva mai bună a imprimării, încălzire puțin mai rapidă și îmbunătățiri la take-up, pentru a ușura imprimarea bannerelor. Seria a fost redenumită mai târziu HP L260 (va urma).

About marius

    You May Also Like

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *