Foliile de protectie solara, vedetele verii

0 Comments

Cele mai căutate, în debutul sezonului cald, sunt foliile de protecție solară.

Aceste folii împiedică decolorarea mobilierului, a draperiilor, hainelor, obiectelor de artă sau a altor produse expuse razelor solare.  Aplicată pe un geam simplu, o folie de protectie solara poate bloca până la 99% din razele UV. Asta față de doar 30%, cât poate bloca sticla normală. Foliile de protectie solara sunt o solutie la schimbarea sticlei cu una specială, ori la jaluzele interioare sau rolete exterioare.

Folii solare

Bine, dar cum le alegem?

O regulă simplă și ușor de intuit în cazul foliilor de protectie solara este următoarea:

Cu cât procentul de transparență al foliei este mai mic, cu atat protecția termică va fi mai mare. Dar poate că dorim să păstrăm și mâine transparența ferestrei, pe lângă obținerea protecției solare de azi. Asta mai ales pentru sezonul de iarnă-toamnă, când zile vor fi mai scurte și întunecoase, iar lumina soarelui, de căutat.

După locul de aplicare, foliile de protecție solară se împart în două mari categorii:

Sunt folii de interior și cele pentru exteriorul geamului. Cele mai bune – dar și cele mai scumpe folii – sunt cele metalizate, care se aplică pe exterior. Sunt mai bune deoarece acestea reflectă înapoi mare parte din radiațiile UV. Mai ieftine și mult mai ușor de aplicat sunt foliile de interior.

Când avem de-a face cu suprafețe vitrate mari, cu geam termopan cu low.e (cu emisivitate scăzută) există riscul supraîncălzirii, prin blocarea razelor UV în interior. De aceea se recomandă ca montarea foliilor să se facă de către profesioniști, care pot recomanda produsul potrivit situației dvs. Pentru a ști ce folie de protectie solara alegem, trebue să știm exact tipul geamului pe care o aplicăm.

Tipuri de geam termopan

În funcție de sticla folosită, geamurile termopan foliile de protectie solara sunt de trei tipuri: float, cele cu sticlă simplă (sunt de regulă geamurile mai vechi, din anii `90, pentru care clientul nu mai găsește factura sau furnizorul a dat deja faliment), apoi cele cu sticlă Low-e și în final cele 4Seasons.

Sticla Low-E

Notată uneori este o sticlă tratată cu un strat transparent de oxizi metalici, care va reduce pierderile de energie termică. Acest tip de sticlă menține energia termică în încăpere astfel că iarna vom avea foarte puține pierderi.

Sticla Low-E permite să intre o mare parte din  razele solare în interior, transformându-se într-un aport de căldură pe timp de iarnă. Este o sticlă recomandată în zonele unde perioada rece a anului este mult mai mare față de perioada caldă. De exemplu în zonele montane sau la blocuri cu termopane poziționate către nord.

Dezavantajul geamurilor

Este efectul de seră, iar folosite incorect (de exemplu la o închidere de balcon) clientul va trebui să intervină ulterior prin aplicarea unor folii de protectie solara. De asemenea, există posibilitatea ca geamul să fie montat pe dos, iar sticla cu strat Low-E, care de regulă se pune la interior, să apară la exterior.

Cum identificăm pe care față a unui geam termopan este depus stratul low.e?

Există diverse aparate, dar și o metoda simplă – cu ajutorul unei brichete. Seara vom vedea reflectându-se patru lumini: trei de aceeasi culoare, iar a patra de culoare diferită. Lumina de culoare diferita va indica fața geamului care conține depunerea Low-E.

Sticla 4S

Sau 4 anotimpuri combina un nivel ridicat de izolare termica cu o protectie solara eficienta. 4S este o sticlă cu control solar ridicat, oprimizată pentru reducerea serioasă cantității de căldură ce intră într-o clădire. Există un strat de oxid metalic, aflat pe una din fețele foii de sticlă, ce reflectă lumina și oferă senzația de geam-oglindă. Acest fenomen de oglindă apare când razele soarelui bat în  geamul termopan. Este recomandat în zonele însorite și în locuri unde suprafața vitrata este foarte mare. La acoperişurile verandelor sau a suprafeţelor vitrate orientate către sud. ori la pereții-cortină ai clădirilor de birouri. Sticla 4 anotimpuri permite caldurii din interior să iasă cu ușurință, efectul fiind invers față de cea Low-E.

Acestea fiind spuse

Foliie de protectie solara de calitate va putea crește eficiența energetică a încăperii. Aplicată corect, ea va reduce pierderile de căldură în timpul iernii şi va oferi un echilibru termic încăperilor, indiferent de anotimp. Alte câteva beneficii ale foliilor de protectie solara ar fi următoarele: scad cu 34% timpul de răcire pentru aparatul de aer condiționat; oferă o nuanță subtilă de gri geamurilor, păstrând un aspect natural al vitrinelor.

Reduc cu 25% lumina orbitoare, oferind astfel un mediu plăcut. Pe lângă protecția solară, în cazul unei spargeri, folia poate asigura și prevenirea rănirilor accidentale, menținând lipite de suprafața sa cioburile rezultate. Dar aici intrăm deja în altă zonă, cea a foliilor de securitate, pe care le vom prezenta într-un alt articol.

Pentru mai multe servicii ce va putem pune la dispozitie vizitati-ne pe:  Colorim – Servicii

 

0

About marius

    You May Also Like

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *