fbpx

Tapet personalizat

0 Comments

După câteva probe de print cu eco-solvent pe tapet (produs final cunoscut sub denumirea de foto-tapet), am ajuns la concluzia că este un domeniu care suportă multe, sunt mulți pseudo-specialiști și puțini meseriași. Plus că tapetul se reinventează constant, au apărut recent tipuri noi; pe piață nu mai sunt doar cele cu baza (stratul de la perete) din hârtie + cele din fibră de sticlă, cel mai în vogă cică ar fi tapetul de vlies – un tapet la care adezivul se mai aplică pe perete.

Ca o paranteză, ca substitut pentru tapetul din hârtie mulţi folosesc un suport ieftin, şi anume Blue-back-ul pentru panotaj. O altă variaţiune a tapetului din hârtie, respectiv tapetul vinilic, poate fi înlocuit de Oracal 3628 (Wall Art Digital, o folie adezivă special creată pentru decorarea pereților interiori). În cataloagele de prezentare şi în mostrarele cu imagini de tapet clientul vede combinaţii de mai multe modele.

Dar aceste mostrare sunt făcute doar pentru a uşura prezentarea colecţiilor şi a-i clientului posibilitatea să aleagă dintre ele, nu neapărat ca să se ghideze după ele ca să-și facă la fel acasă. Din păcate, când au de ales dintre prea multe variante, mulţi se pierd şi fac un amestec. Aici vine şi întrebarea ce înseamnă de fapt tapet personalizat. Majoritatea au impresia că a comanda o imagine sau un model care le place pe dimensiunea peretelui din camera lor este deja o personalizare.

Sau, mai rău, să combine 5 tipuri de tapet în 4 camere. De fapt, într-un apartment de bloc este suficient un singur model de tapet, sau dacă vrea clientul cu tot dinadinsul o combinaţie, recomandă-i maxim două tipuri. Dintre acestea unul poate avea motiv mai agitat (flori, frunze, cercuri, pătrate), iar celalălt simplu, fie într-o culoare uni, fie cu decoruri discrete (dungi verticale, puncte, texturi in relief). Într-un apartament de bloc nu se recomandă imaginile mari, care fac spaţiul să pară mai mic.

O altă întrebare este unde pui tapetul. Întâi clientul sau designerul ar trebui să aleagă un perete al casei (numit perete accent) în jurul căruia vrea să creeze o zonă de interes. Majoritatea oamenilor sunt tentaţi să pună tapetul în spatele canapelei din living. sau al tăbliei patului din dormitor – nu este nimic greşit din asta, atâta doar atunci când ne gândim la amenajarea casei, ne uităm în camere din uşa lor.

Iar când se termină toată distracția, descoperă că nu s-au gândit ce vor avea în faţa ochilor atunci când stau pe canapea sau în pat. Abia atunci vor descoperi că tapetul ales, care le-a plăcut atunci, nu prea le bucură privirea. O zonă ce se pretează a fi decorată cu tapet este cea din jurul ferestrelor, mai ales dacă acestea sunt mari. Astfel, tapetul va fi tot timpul la vedere.

Dacă avem ferestre mici, nu e cazul să punem în jurul lor tapet cu modele, ci e mai bine să alegem unul simplu, dar cu texturi discrete, care să dea impresia de profunzime sau aerisire. Un tapet ales apropiat de nuanţa pardoselii va da impresia unei camere mai largi. Motivele în dungi sau desene dispuse pe verticală sunt cele mai potrivite la bloc comparativ cu cele dispuse pe orizontală. Acestea vor da impresia că încăperile sunt mai înalte.

Cu cât sunt mai mici desenele de pe tapet, cu atât este mai bine pentru spaţiile de bloc! Desenele mari încarcă mult şi îţi vor da impresia că totul e mic şi aglomerat. Dar motivele decorative mărunte sau în nuanţe discrete conferă textură, varietate şi chiar eleganţă. Dacă doreşti să imprimi un perete întreg cu o imagine, poţi simula o privelişte care s-ar putea vedea de pe balcon. Chiar dacă încăperea nu are balcon, poţi sugera acest element lipsă prin încadrament, şi simula o adâncime.

 

About marius

    You May Also Like

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *