Cum imprimăm corect o prelată TIR
0 CommentsPentru că lucrăm deja de mai mulți ani pe piața prelatelor TIR personalizate (nu și croim, doar imprimăm pe Panama), ar fi oportun să răspundem pe blogul COLORIM la câteva întrebări de bază, și anume:
- Ce fel de prelate se pot imprima?
- De ce NU se imprimă bine orice imagini și logo-uri în PVC?
- Care este tehnologia corectă (pentru rezistență în timp) și ce anume să evitați;
- Ce soluții de PRELUNGIRE a duratei imprimării există pe piață?
De regulă, orice imprimare are o durată de viață sau o perioadă de garanție. Imprimarea obișnuită cu cerneală ECOsolvent folosită la reclame rezistă pe prelata TIR doar între 6 luni și 1 an, dacă nu folosim o protecție suplimentară (lac UV, spre exemplu). Și niciuna din firmele care nu specifică expres acest lucru, nu folosește această metodă. Nimeni nu face lăcuire UV fără a o preciza explicit și, mai ales, fără a o trece pe factură – deoarece necesită materiale și manoperă suplimentară. Dar să le luăm pe rând; mai multe despre acest subiect, la punctul 4.
- Ce fel de prelate se pot imprima?
- După cum desigur știți, prelata din polyplan poate fi simplu lăcuită (pe o singură parte), dublu-lăcuită (pentru rezistență suplimentară), sau cu o față cu strat de lac și cealaltă cu coating pentru print;
- Asta înseamnă că: rezultatele cele mai bune se obțin pe prelată alba tratată special pentru imprimare, iar acel strat de coating mărește durata de viață a imprimării (dacă este făcută corect) de la 1 la 2-3 ani; altfel, ies doar mai bine culorile, fără să crească pre mult rezistența în timp;
- Pentru rezultate optime și garanție maximă la client, noi folosim la COLORIM prelată Panama de la Sioen (B9000) imprimată cu cerneluri real și mild-solvent. Și alte prelate se pot imprima, am testat Panama Texplan și CoverTex, spre exemplu, dar imprimarile cele mai reușite ies pe Sioen, imprimate pe Mimaki.
- De ce NU se imprimă bine orice imagini și logo-uri în PVC?
- Când există presiune din partea clientului pe preț, sau nu găsim pe stoc Panama de la SIOEN, putem imprima, la o adică, și pe prelate ieftine. E vorba de materiale fără strat special pentru print dar, în acest caz, apar anumite probleme specifice, enumerate mai jos:
- Deoarece imprimarea se face pe o față lăcuită, este posibil să nu adere cerneala în mod optim pe material, și să apară mici dungi (banding la suprapunere). Noi folosim cea mai agresivă metodă de imprimare, cu cea mai tare cerneală existentă pe piață (solvent), care face reacție chimică cu materialul suport, așa că putem imprima pe aproape orice, inclusiv pe linoleum!
- Însă, dacă fața pe care se depune cerneala este nelăcuită sau netratată pentru imprimare, este posibil să apară sub imagini pete, chiar dacă pe alb ele nu se văd. Acestea se descoperă doar la imprimare, caz în care le fotografiem în timp real și le trimitem imediat clientului. Prelata pare de un alb uniform dar, din cauza stocării necorespunzătoare (la frig) în depozite, pe o perioadă îndelungată, pot apărea modificări chimice la suprafața materialului, în special din cauza condensului sau a apei înfiltrate;
- Pentru alimentarea echipamentelor de imprimare cu prelată, operatorii noștri folosesc mănuși; în caz contrar, chiar și amprentele mâinii celui care manevrează prelata se vor vedea sub print. Orice urmă de grasime, ulei sau praf, prezentă între suprafața prelatei și stratul de vopsea care se depune, poate afecta rezultatul final; de aceea riscurile de a pierde timp și de a strica materiale și cernealuri scumpe, trebuie asumate de clienții care doresc să facă economii. Pentru o singură prelată de camion, chiar nu merită, iar la o flotă este și mai riscant să faci experimente.
- Care este tehnologia corectă (pentru rezistență în timp) și ce să evitați
- Din dorința de a câștiga niște bani (beneficiind de un preț mai mic al imprimării) sau de a se lăuda cu cele mai noi tehnologii, există prelatieri care apelează la firme de publicitate pentru imprimarea prelatelor din PVC cu cerneluri ecosolvent sau UV. Care sunt problemele aici?
- Cernelurile eco-solvent, folosite în publicitate, au o denumire înșelătoare: ECO-solventul nu este tocmai ecologic ci, mai degrabă ECOnomic; publicitatea fiind o formă de comunicare pe termen scurt (lansări, promoții, reduceri de sezon), nu necesită afișaje cu prea mare rezistență în timp. Panourile se închiriază lunar sau pe perioade scurte, reclamele se schimbă des, așa că ar fi ne-ECOnomic să folosim pentru aceste forme de comunciare cerneluri tari.
- De asemenea, tehnologia UV, dezvoltată inițial pentru imprimarea plăcilor, nu este încă una ieftină. Cernelurile flexibile, mai recent apărute pe piață, sunt mai scumpe decât cele standard, și nu multe firme le adoptă, din motive de optimizare a costurilor. Dar indiferent de calitatea cernelii, tehnologia UV presupune depunerea unui strat superficial la suprafața materialului, fără să intre în reacție chimică cu prelata ori să adere corespunzător la aceasta.
- De aceea, o imagine imprimată cu cerneală ecosovent pe prelată va începe să se îngălbenească după 6 luni, iar una cu cerneluri UV va pușca (cerneala crapă după câteva utilizări) iar dacă este lovită / strânsă de mai multe ori, pot cădea bucăți mari din poză.
- Doar subțirimea stratului de cerneală UV face ca aceasta să adere pe material, nu și aderența între cele două. Pentru un text și un logo, mai merge, riscul este mic. Dar cu cât imaginile imprimate sunt mai mari, cu atât crește și riscuril asumat de prelatier și probabilitatea de a trebui să refacă lucrarea.
- Ce soluții de PRELUNGIRE a duratei imprimării există pe piață?
- Dacă ați ales totuși, forțat de împrejurări (și de presiunea prețului de la client) o prelată ieftină, puteți compensa cu o imprimare de calitate (cu cerneluri real-solvent, nu ECO). Această imprimare, realizată pe imprimante Flora sau Mimaki, va mări intensitatea culorilor și durata de viață a imaginilor;
- Dacă doriți să faceți economie la print, puteți imprima prelate mai mici, pentru mașini mai puțin pretențioase (de gunoi, de exemplu, care oricum se murdăresc) și cu cerneală ECOnomică zisă și ecosolvent, dar să o tratați ulterior cu lac UV, pentru protecție suplimentară. Lacul UV poate mări durata de viață a imprimării ECOnomice de la 6 luni la 12 luni, și a imprimării real-solvent de la 2 la 3 ani.
- Puteți imprima pe UV pentru a câștiga timp (fiind de generație mai nouă, imprimantele UV sunt mai rapide), însă acolo riscul de a pierde bani trebuie asumat: din 5 prelate imprimate cu cerneluri UV, la cel puțin 2 din ele imprimarea pică jos; recomandăm printul UV doar pe prelata argintie, unde nu există alte soluții pentru a depune strat de alb